Ομαδικη

Ψυχοθεραπεία

Η ομαδική ψυχοθεραπεία, που μετρά αρκετές επιτυχημένες δεκαετίες, δημιουργήθηκε με στόχο τα μέλη μιας ομάδας να μπορέσουν να μάθουν να εμπιστεύονται το ένα το άλλο, να μπορέσουν να ανήκουν σε μια ομάδα με κοινές εμπειρίες και δυσκολίες, να συνεργάζονται, να σέβονται την διαφορετικότητα, να αποδέχονται τους άλλους, αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό. Μέσα από την ομαδική θεραπεία τα μέλη ανακαλύπτουν εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης των εκάστοτε δυσκολιών τους.

Η βασική διαφορά της ατομικής ψυχοθεραπείας από την ομαδική είναι στο κομμάτι της σχέσης και της αλληλεπίδρασης. Στην ομαδική θεραπεία δεν υπάρχει το δίπολο θεραπευτής-θεραπευόμενος, αλλά μια ομαδική αλληλεπίδραση μέσα από την οποία τα μέλη ανακαλύπτουν, ότι υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι με παρόμοιες εμπειρίες με τους ίδιους. Με την ομαδική ψυχοθεραπεία και την σύνδεση μεταξύ των μελών διαψεύδεται η αίσθηση της μοναδικότητας του προβλήματος βιώνοντας το αίσθημα της ανακούφισης και προσφέροντας μια νέα οπτική. Είναι γνωστό, ότι υπάρχουν διάφορα είδη ομάδων: ομάδα αυτογνωσίας, ομάδες γονέων, ομάδες ψυχοεκπαίδευσης, ομάδες που έχουν κοινή ψυχολογική δυσκολία ή που πάσχουν από κοινή σωματική πάθηση. Οι ομάδες μπορεί να είναι ανοιχτές ή κλειστές, δηλαδή να μπορούν ή όχι να προστίθενται νέα μέλη κατά την διάρκεια της θεραπευτικής πορείας. Συνήθως οι ομάδες δημιουργούνται από το θεραπευτή-συντονιστή, ο οποίος επιλέγει τι είδους ομάδα θα δημιουργήσει και μπορεί να συντονίσει.

Οι θεραπευτικές ομάδες λειτουργούν μια φορά την εβδομάδα για μιάμιση ή δυο ώρες και συνήθως δεν ξεπερνούν τα 8 με 10 άτομα. Η ομάδα διέπεται από την αρχή της εμπιστευτικότητας και του σεβασμού και όλα τα μέλη είναι εξαρχής ενημερωμένα για τον τρόπο λειτουργίας, τα όρια και τους κανόνες, που προστατεύουν τα μέλη για να είναι ασφαλή.

Η ομάδα είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας με τη μόνη διαφορά, ότι οι τρόποι, οι συγκρούσεις, οι αλληλεπιδράσεις, που γεννιούνται μέσα σε αυτή, γίνονται με σεβασμό και γνήσιο ενδιαφέρον, ώστε το κάθε μέλος να νιώσει ικανό να τροποποιήσει παγιωμένες συμπεριφορές και να μπορέσει να αναπτύξει την προσωπική του αυτογνωσία. Με την ανατροφοδότηση, που γίνεται από κάθε μέλος, αναδύονται θεραπευτικά ζητήματα όπως δυσλειτουργικές στάσεις, επαναλαμβανόμενα μοτίβα στη συμπεριφορά κα. Η ομάδα αποτελεί μια σημαντική πηγή υποστήριξης, δύναμης και νοηματοδότησης για τα μέλη της. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν ασφαλή τόπο, όπου τα μέλη μπορούν να δοκιμάσουν νέους τρόπους και πεποιθήσεις πριν τα εφαρμόσουν στην καθημερινή τους ζωή.

Η ομαδική θεραπεία συνήθως συστήνεται από τον θεραπευτή σε άτομα, που έχουν τελειώσει την ατομική τους θεραπεία, είναι εξοικειωμένα με το σεβασμό και την εχεμύθεια και τα οποία θα ενισχυθούν περαιτέρω μέσα από την ομάδα ανακαλύπτοντας έναν καινούριο τρόπο συνύπαρξης και έκφρασης με άλλους ανθρώπους.

Όλα όσα μας ενοχλούν στους άλλους μπορούν να μας οδηγήσουν στην κατανόηση του εαυτού μας.
Carl Gustav Jung
Ομαδική Ψυχοθεραπεία | Κέντρο Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας | Τζένη - Όλγα Κούκουρα

Αν θες να μάθεις περισσότερα για την Θεραπεία Οικογένειας, επικοινώνησε μαζί μας